Nieuws

ATV publi-reportage

2017


 

European architecture awards 2017

18 mei 2017


VeelaertArchitectenAnnonciadenFOTO04fotoBartGosselinweb_376_467
Het project de Annonciaden werd op de eerste editie van de European Architecture Awards 2017 bekroond met de “Special Prize Sustainable Mixed-Use Project“.België werd de grote winnaar van deze Oscars voor Europese architecten georganiseerd door het architectenforum Archi-Europe en Realty.  Maar liefst vier Belgische architecten kaapten tijdens de awarduitreiking enkele belangrijke prijzen weg.We zijn uitermate fier met deze erkenning en danken Veelaert architecten en de gemeente Wijnegem voor deze schitterende realisatie.
http://www.archi-europe.com/European-Architecture-Awards/index.html

 

 

LANCERING ASSISTENTIEWONINGEN MAGAZINE

Annonciaden Magazine

26 april 2017

Lees hier onze eerste editie van het Annonciaden Magazine!

 

 

 

DE ASSISTENTIEWONING ALS HART VAN DE GEMEENSCHAP

Artikel Plan Magazine

12 februari 2017

Download artikel Plan magazine (pdf)

 

 

 

89 SERVICEFLATS ONDERGEBRACHT OP SITE OUDE SCHOOL EN VOORMALIG KLOOSTER

Annonciaden: leven als in een hotel

21 oktober 2016

Een binnenzicht van een van de appartementen met service. - Laenen

Een binnenzicht van een van de appartementen met service. – Laenen

Woonproject ‘Annonciaden’ toverde de oude normaalschool Annuntia en het klooster van de zusters Annonciaden om in een project waar wonen en beleven in het dorp centraal staan. Het biedt 89 assistentiewoningen voor alleenstaanden en koppels. “Onze bewoners krijgen het gevoel alsof ze een hotel betreden”, zegt projectontwikkelaar David Costermans.

De nieuwbouw aan de Turnhoutsebaan, op de plek van de oude school. - RV

De nieuwbouw aan de Turnhoutsebaan, op de plek van de oude school. – RV

De hoofdbrok van de vernieuwde omgeving tussen de Turnhoutsebaan, de Schoolstraat en de Boskantweg bestaat uit 89 erkende assistentiewoningen voor alleenstaanden en koppels, die je zowel kan kopen als huren. “Ik heb het liever over appartementen met service.
De bewoners wonen zelfstandig, maar ze kunnen een beroep doen op de meest uiteenlopende diensten”, vertelt projectontwikkelaar David Costermans.

De bewoners hebben hun eigen stek. “In ‘Annonciaden’ werken we samen met de CM-Zorgmakelaar, die onder andere de gezondheidszorg van de bewoners en de sociale activiteiten regelt. Verder kunnen ze gebruik maken van een logopediste, Villers Thuiszorg, een therapeute voor relaxmassages, een eigen fitnessruimte en er is een 24-uren permanentie.

Onze bewoners zijn ook steeds welkom in onze gezellige loungeruimte. Ze krijgen het gevoel alsof ze een hotel betreden.”

‘Annonciaden’ is ook toegankelijk voor de mensen die er niet wonen. “Naast onze bewoners kunnen ook mensen van buitenaf gebruik maken van restaurant NONNA en onze eigen warme bakker met tearoom bezoeken. Er is een dokterspraktijk aanwezig en kapsalon Haircorner bevindt zich op de hoek van het binnengebied ‘Annonciaden’.”

 

Op uitstap

Volgens David Costermans is het eveneens belangrijk dat de bewoners van de appartementen mee deel uitmaken van het Wijnegemse sociale leven. “De senioren van vandaag blijven niet enkel op hun kamer zitten. ‘Annonciaden’ ligt vlak in het centrum van Wijnegem. De vrijdagmarkt op het Marktplein, dat binnenkort helemaal wordt vernieuwd, is heel populair bij onze inwoners. Verder ligt de apotheek aan de overzijde van de straat en zijn we met de bus op enkele minuten van het Wijnegem Shopping Center verwijderd.”

 

Park voor iedereen

De verbouwingen zorgden eveneens voor een opwaardering van het gebied in Wijnegem. Het nieuwe project valt meteen op in het straatbeeld. Ook het park, met de kapel achter de gebouwen, is opgeknapt en publiek toegankelijk gemaakt. Zo ontstond er een veilige verbinding tussen de Turnhoutsebaan en de Schoolstraat. Ook deze straat is samen met het project verkeersvriendelijker gemaakt.

Wie interesse heeft in een appartement in ‘Annonciaden’ kan terecht op www.annonciaden.be.

 

Assistentiewoningen op huur – of koopbasis

Zowel koppels als alleenstaanden kunnen een appartementen huren of kopen in het nieuwe wooncomplex ‘Annonciaden’.  Er wordt gewerkt met contracten van onbepaalde duur (voor de duur van het leven van de huurder, red). In dit bedrag zitten de woonprijs, de gemeenschappelijke kosten en servicediensten inbegrepen. Maaltijden en de nutskosten (stroom, water, verwarming) zijn er niet inbegrepen.

 

 

Maria verrezen in Annonciaden-grot

28 NOVEMBER 2016

Maria staat opnieuw in de grot van de Annonciaden en ze wordt er zoals de katholieke overlevering het wil aanbeden door Bernadette. De wonderbaarlijke verrijzenis, met dank aan buurtbewoner Lieve Kelders en ‘huisbaas’ David Costermans, werd gisteren met een intieme gebedsviering bezegeld.

 

Na afbraak van de oude normaalschool en het klooster van de Zusters Annonciaden in 2011, was de grot in natuursteen achterin het parkje zowat het enige dat bleef staan. Vooraan in de mooie nieuwbouw wonen nu senioren, verdeeld over 88 assistentiewoningen. Maar het Mariabeeld die decennia in de grot had gestaan, overleefde de operatie niet. Lieve Kelders, ziekenzorg-vrijwilliger en gemeenteraadslid voor N-VA, signaleerde projectontwikkelaar David Costermans dat in de grot eigenlijk een Mariabeeld hoorde te staan.

 

Costermans legde via zuster Irma, die 45 jaar in het de afgebroken school woonde en nu nog steeds in Wijnegem woont, contacten met het ordeklooster in Huldenberg en daar vond zuster overste Emerence Brants nog een mooie levensgrote Maria in een opslagplaats, net als een beeld van Bernadette, het meisje dat de moeder van Jezus zag verschijnen in de grot van Lourdes. “Na vijf jaar van leegstand zijn we blij dat ze opnieuw in onze grot staat. Zonder Maria had die ook geen reden van bestaan mee”, aldus zuster Irma.